Tiilikattojen peseminen painepesurilla on mahdollista, mutta se vaatii varovaisuutta ja oikeaa tekniikkaa.
Emme suosittele tiilikaton pesua painepesurilla muuta kuin siinä tapauksessa, jos katolle ollaan suorittamassa tiilikaton maalaus.
Painepesurin käyttö tiilikatoilla voi olla tehokas tapa poistaa lika, sammal ja levä, mutta liian korkea paine tai väärin suunnattu vesisuihku voi vahingoittaa tiiliä. Tiilikaton pesu painepesurilla tulee kyseeseen silloin, kun tiilikatolle ollaan suorittamassa maalausta.
Jos haluat puhdistaa tiilikaton sammaleesta ja muusta liasta, lue artikkeli tiilikaton puhdistus sammaleesta. Jos kuitenkin päätät käyttää painepesuria tiilikaton huoltopuhdistukseen, on suositeltavaa käyttää matalaa painetta ja pitää suutin sopivalla etäisyydellä tiilistä.
Pesua suorittaessa on tärkeää välttää veden suuntaamista tiilien alle, sillä se voi aiheuttaa vuotoja tai vaurioita katon rakenteissa.
Älä yritä saada kaikkea sammmalata ja likaa pesurilla pois, jotta tiilen pinta ei vaurioidu.
Jos tarkoituksena on maalata tiilikatto pesun jälkeen, voidaan tiilikatto pestä painepesuria apuna käyttäen. Kaikki katolla työskentely vaatii asianmukaisia suojavälineitä, sillä pienikin pudotus voi olla kohtalokas. Kaikki kattotyöt täytyy suorittaa asianmukaisten turvavaljaiden kanssa. Jos katolla työskentely tuntuu vieraalta, suosittelemme ammattilaisten puoleen kääntymistä!
Tiilien kunto ja katon vesitiiveys tulee tarkistaa huolellisesti ennen varsinaista tiilikaton pesua. Tarkastuksessa on hyvä katsoa aluskatteen kunto sekä läpivientien tiiveys. Tarkistus voidaan tehdä pistotarkituksina katolta käsin tai välipohjan kautta. Samalla tarkastetaan tiilien kunto, ja vaihdetaan rikkoutuneet tiilet uusiin.
Tiilikaton pesu on sotkuisa työvaihe, jonka vuoksi suojaus täytyy tehdä huolella. Suojaustoimenpiteiden laajuuteen vaikuttaa talon räystäskorkeus ja ulkoverhousten materiaali. Mitä korkeampi rakennus on kyseessä, sitä herkemmin katolta roiskuu kuravettä seinille. Varsinkin vaaleiden kivi-, tiili- ja rappausverhousten kohdalla tämä pitää välttää suojaamalla seinät muoveilla.
Puuverhoilut talot ovat vähemmän herkkiä tälle, sillä roiskeet voidaan turvallisesti huuhtoa pois. Seinien suojaamisen lisäksi on hyvä suojata myös syöksytorvien päissä olevat keruualtaat, jotta kiinteistön sadevesijärjestelmä ei tukkeudu katolta irtoavan hiekan ja kasvuston seurauksena. Suojaamisen voi toteuttaa esimerkiksi juuttisäkeillä, jotka päästävät ainoastaan veden lävitseen.
Pesussa on hyvä käyttää apuna pyörivää turbosuutinta, joka irroittaa kasvustoa huomattavasti tehokkaammin.
Kun tarkoituksena on maalata tiilikatto, tulee pesuvaihe suorittaa erityisen huolellisesti siten, ettei katolle jää mitään epäpuhtauksia.
Varsinaiseen tiilikaton pesun haastavuuteen vaikuttaa tiilikaton koko ja jyrkkyys. Myös katon muodot vaikuttavat pesun haastavuuteen, sillä pesussa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta jiirien ja läpivientien kohdalla, jotta ei aiheuteta vahinkoja katon yläpohjaan.
Pesun jälkeen rännit tyhjennetään ja pihoille lentäneet roiskeet ja kasvustot kerätään pois. Pihat huuhdellaan pesun jälkeen roiskeista puhtaiksi. Siivouksen jälkeen katolle levitetään sammaleen torjunta-aine, joka imeytyy tiileen ja varmistaa että kaikki kasvusto kuolee katolta.